Het verschil in resoluties en formaten

Welke resolutie zijn mijn digitale foto’s en wat is het verschil? Dat leg ik hier graag even uit:

Je zal zien dat er een kwaliteitsverschil is tussen foto's die je download van een website, of van foto's die ik lever in High-Resolutievia mijn online gallery of de USB: foto's op internet hebben een resolutie van 72 pixels per inch (ppi), simpelweg om ervoor te zorgen dat websites snel laden. Dit verschil is bijna niet te zien op een scherm, en voor dit doel ook niet belangrijk.

Op het eerste gezicht zie je ook geen kwaliteitsverschil, de foto’s op deze site zien er ook prima uit op je scherm toch?. Echter als je in gaat zoomen, kan het je al opvallen dat foto's wat blokkerig worden. Zeker langs randen, zoals in de foto hieronder duidelijk zichtbaar is bij de hand van de bruidegom. 

De foto's die ik lever op de USB (en/of via een download-link), worden geleverd met 240 pixels per inch, ruim 330% meer blokjes per vierkante inch dus. Dit betekend meer detail op hetzelfde oppervlak, en dus een 'betere' kwaliteit!

Omdat printers hele kleine druppeltjes inkt op papier drukken, en makkelijk 240 druppeltjes per vierkante inch kunnen printen, zie je dit verschil duidelijk terug. Hieronder een tot 100%  ingezoomde vergelijking, ironisch genoeg online. Om deze reden raadt ik iedereen dus ook af om foto’s gemaakt voor online gebruik (zoals social media) af te drukken. Er zijn gewoon veel minder pixels om een helder, mooi beeld af te drukken.


Hopelijk maakt dit één en ander duidelijk, anders mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen met vragen.

Links de foto in 72 ppi, rechts in 240 ppi. 

resolutieverschil.jpg