Voorbeeld

 Tekst en uitleg

Zodra ik thuiskom maak ik een kopie van alle foto's door ze op de computer te zetten. Hier wordt automatisch een extra back-up van gemaakt en mijn geheugenkaartjes worden pas gewist op het moment dat alle foto's klaar zijn.
Afhankelijk van het tijdstip ga ik naar bed, of begin ik vast met de eerste selectie. 


Tijdens de selectie ga ik zo snel mogelijk door alle foto's heen, en kies ik met een druk op de knop welke foto's ik niet ga gebruiken. Dit zijn de testfoto's, foto's waarbij mensen hun ogen dicht hebben etc.
Daarna volgt een tweede selectie, waarbij ik foto's één, twee of drie sterren geef. Dit helpt me op een later tijdstip om een selectie te maken van de foto's die ik zo snel mogelijk wil leveren. 

Omdat ik nu een lijst heb van foto's die geleverd gaan worden, kan ik beginnen met het nabewerken.

selectie.jpg

Het nabewerken heeft wat meer voeten in de aarde dan een simpele druk op de knop. Ik zorg dat de belichting klopt, schaduwen niet te donker zijn, jurken niet te wit, kleuren niet te dof of te fel en ga zo maar door. 

Na het aanpassen van de tonen en (eventueel) bijsnijden controleer ik de foto voor een laatste keer, voordat ik doorga naar de volgende.

e416b637-f8ac-48e7-bcfb-7488e8524dad.jpg

Worden de foto's ook gefotoshopt?

Ja, alles dat je hierboven hebt kunnen lezen valt onder de breedste noemer van Photoshop. Wat meestal bedoeld wordt is het verwijderen of toevoegen van objecten, of het drastisch aanpassen van iemands verschijning. Dat doe ik, maar met de volgende regel:

Bij het retoucheren heb ik als regel:
Als het er morgen ook zo uit kan zien, dan mag het.
— Sven

Bijvoorbeeld: Net op de dag dat er foto's worden gemaakt, heb je een knalrode muggenbult op je voorhoofd.
Deze is hopelijk morgen weer weggetrokken, dus heb ik er geen probleem mee om dit weg te poetsen.

Maar stel nou dat je -net als ik- al jaren kaal bent en je vraagt of ik je een volle bos haar wil geven op de foto's, dan zal ik vriendelijk weigeren. Die haren waren er gisteren niet, en die zijn er morgen helaas ook niet. 

Zo blijft het -ondanks dat het gefotoshopt is-  toch de waarheid.

Hieronder een voor-en-na voorbeeld van mijzelf, want ik wil niet dat iemand anders zichzelf terugziet terwijl ik zo mijn best heb gedaan om hem/haar te photoshoppen. Zie jij het verschil?

24eddfaf-8ec8-4e47-a1b6-a0d0f36ab3a5.jpg

Ook verwijder ik zaken die afleiden van het onderwerp in de foto

Dat kan van alles zijn, som sis het enkel een vuilnisbak of een lint dat ergens hangt, een andere keer zijn het allerlei zaken om de foto was meer “rust” te geven. Hieronder een voorbeeld:

voor en na bewerking photoshop lightroom Sven Langeberg


Waarom kan ik de foto's uit de online gallery niet afdrukken?

Nou, dit kan wel, maar je zal zien dat er een kwaliteitsverschil is tussen foto's die je download van een website, of van foto's die ik lever in de High-Res gallery en de USB: foto's op internet hebben een resolutie van 72 pixels per inch (ppi), simpelweg om ervoor te zorgen dat websites snel laden. Op het eerste gezicht zie je ook geen kwaliteitsverschil. Echter als je in gaat zoomen, kan het je al opvallen dat foto's wat blokkerig worden. Zeker langs randen, zoals in de foto hieronder duidelijk zichtbaar is bij de hand van de bruidegom. 

De foto's die ik lever op de USB (en/of via een download-link), worden geleverd met 240 pixels per inch, ruim 330% meer blokjes per vierkante inch dus. Dit betekend meer detail op hetzelfde oppervlak, en dus een 'betere' kwaliteit.  Omdat printers hele kleine druppeltjes inkt op papier drukken, en makkelijk 240 druppeltjes per vierkante inch kunnen printen, zie je dit verschil duidelijk terug. Hieronder een tot 100%  ingezoomde vergelijking, ironisch genoeg online.
Links de foto in 72 ppi, rechts in 240 ppi. 

Hopelijk maakt dit één en ander duidelijk, anders mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen met vragen.

resolutieverschil.jpg